Vážení podílníci Kobylis, COOLandu a Mezi domy,

1.5.2018

Vážení podílníci Kobylis, COOLandu a Mezi domy,velice si vážím vaší předpokládané přízně výměnou za 336kg výrobků z ovčího mléka. Svátek práce slavím odměřováním syřidla a kultury pro sýr čedarovitého typu, který najdete ve svém posledním podílu letošní sezony. Do té doby bude zrát ve sklepě chráněný slupkou z ovčího loje a vlny před plísněmi, houbami, viry, bakteriemi a roztoči a tak dále a podobně...

Každý druhý týden závoz Prahy. Z pondělka na úterek tedy abych vyráběl jogurt. Během víkendu najít půl dne na výrobu čerstvého sýra a v týdnu předtím ještě jedno dopoledne na sýt uzený (a pak hlídat uzení). Mezičasy pří sýření poslouží za příležitost namlít brynzu, pověnovat se zrajícím sýrům, oetiketovat si obaly a hlavně umývat a čistit. Making cheese mostly means cleaning and washing, říkám tu každému WWOOFerovi se zájmem o zpracovnu.

Čerstvý sýr bude pokaždé stejný, experimentální období máme za sebou, však dojíme od roku 2010. Brynzu mám taktéž nacvičenou, ačkoli té se bude chuť a konzistence měnit podle pastvy. Nejlepší brynza je májová, první dorazí ještě před Dnem dětí.

Všechny naše zrající sýry se jmenují Matyáš pro připomenutí, že ve Valči zanechal stopu Bernard Braun. Loni jsme testovali různé druhy obalů, abychom letos používali už jen ten nejlepší. Neujal se Plasticoat ani Vakuové sáčky hladké ZRACÍ, dobře se umístilo zrání v dubovém popelu, ale vyhrál plášť z ovčí vlny a ovčího loje. Celou zimu jsme česali a s každou porážkou škvařli... Matyáši z roku 2017 budou v prvních květnových podílech a další pak až začátkem letních prázdnin, poněvadž zrání jde urychlit jen navzdory principům KPZ. Nebude-li Matyáš, dám do podílu zmrzlinu nebo smetanu čerstvou či kysanou či ovčí taveňák (čerstvý ovčí sýr nasolený a měsíc naložený v olivovém oleji). Ricottu dostanete pokaždé: po takřka každém sýru zbyde syrovátka, ze které se ještě dají sklidit jakési mléčné vločky. Seberete smetanu a zbyde vám mléko úplně bez tuku. S takovým mlékem není žádné kloudné pořízení, takže se rovnou omlouvám za sýr jménem GASTRO: bez tuku dobrý leda na pizzu nebo na smažák. Jedním z rizik KPZ je holt popasovat se i s méně lahůdkovým zbožím.

Diář mi napovídá, že na 16. června mám Biostatek připravit na vaši návštěvu. Těším se na hovory o alternativních způsobech distribuce potravin a vzájemného vyrovnávání se za jejich dodávku/odběr. Také rád porovnám praxi, kterou vyžadují kontrolní a certifikační orgány (státní) správy s tím, co snese úzce vymezená a dobrovolně seskládaná skupina podílníků/domácností. Tento článek jsem zařadil do rubriky "Služby" právě proto, že agroekologické zemědělství víc a víc přestávám vnímat jako biznis nebo podnikání. Beneficentů je celá řádka od kulturní krajiny a biodiverzity přes venkovskou infrastrukturu a sociální balanc po spokojené a příjemně nasycené podílníky.

Nebudu-li zrovna pracovat na nasycení Kobylis, COOLandu a Mezi domy, budu stavět stodolu, pomáhat Janě se zeleninovou zahradou, věnovat se EVS dobrovolníkům a WWOOFerům, opravovat ohrady, dělat seno, budu s Hedvikou, Kašparem a Gaiou, a spoustu jiných činností mě čeká. Hlavně teda ta stodola. Takový je život vašimi komunitami podporovaného zemědělce Vojtěch Veselého z Valče.

p.s. - možná abych sem dal smajlíka, podle kterého bude poznat, že mi příslušnost ke KPZ dělá velkou radost a zpohodlňuje hospodaření...

p.p.s. - Biostatek má na FB 96 liků, možná až jich bude mít 100, pošlou mi gratulační email... ještě čtyři.

 

Autor: biostatek   |   Sekce: SLUŽBY   |   Tisk   |   Poslat článek známému


Související články


Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2018

biostatek - Zámecká 20, 364 55 Valeč - vojtech@biostatek.cz