PRODUKTY

Biostatek má co nabídnout. Už ne pouze jehněčí z kontrolovaného ekologického chovu v přechodném období, ale hlavně ovčí sýry, čerstvé, uzené i zralé, brynzu, med, vlněné výrobky, kožešinky a k odebrání ze dvora zeleninu. Vedle produktů máme služby, uvádíme práce traktorem a vyzdvihujeme kurzy environmentální výchovy metodou zážitkové pedagogiky.

(14.8.2012)

V. biopárty, tentokrát nevyhraněná

V. biopárty, tentokrát nevyhraněná
Co umíme, zrecyklujeme. Teď tak činím s předpředloňskou pozvánku na III. biopárty: Zveme vás na 15. září, cca 11:00hod, odkdy postupně zatopíme v peci, vyrobíme sýr z ovčího mléka, jednu ovci ostřiháme, vytáhneme klobásy z udírny, sníme i jehněčí ragout a v rychlosti se podíváme ke včelám. A vzhledem k tomu, že dozrávají jablka a hrušky, mošt tu soboru poteče proudy, takže se pomějeme. Pálenku máme letos sršňovici. více

Autor: Vojtěch Veselý   |   Sekce: PRODUKTY

(2.8.2012)

Workcamp Doupov 2012 na Biostatku, model POVALEČ kiosek

Workcamp Doupov 2012 na Biostatku, model POVALEČ kiosek
Podpora pravého jídla na POVALEČI se realizuje opět v sadové céčkové zóně hned vedle seníku označeného cedulí "biostatek kiosek". Zveme, posléze vítáme hosty od pátečního oběda do konce zábavy. bio local lokál na OAF Povaleč. více

Autor: Vojtěch Veselý   |   Sekce: PRODUKTY

(4.4.2011)

Kožešinky z biojehňat - jemné, hebké, pohodlné

Kožešinky z biojehňat - jemné, hebké, pohodlné
Uvažujme dva okruhy rozdílů mezi kožešinkou z řetězce IKEA (který máme rádi nejen pro design tamního tovaru, ale i proto, že se jedná o řetězec neziskový) a tou z biostatku. První se dá podchytit v podstatě exaktně měritelnými indikátory, jako je velikost, délka vlasu, lehkost a měkkost; druhý pak je z roviny osobnější a tak i termíny pro něj komplikované: udržitelnost, lokálnost, bez odbarvovačů a chemie, známost původu... Výsledky srovnání bohatě ospravedlňují cenu těch z biostatkových ovcí. více

Autor: Vojtěch Veselý   |   Sekce: PRODUKTY

(6.9.2010)

Kilo medu sadového a lesového z Doupovského podhůří

Kilo medu sadového a lesového z Doupovského podhůří
Místní med má zázračné účinky: Anežka Hradílková ztratila mobila během povalečáckého hudebního reje, což jí bylo líto. Nicméně si svou vydatnou pomocí v naší festivalové bio a vege kuchyni vysloužila kilo medu sadového z Doupovského podhůří. Cestou ke svému stanu otevřela víčko zavařovačky a jen tak ze zvědavosti si přivoněla. Aroma medu se projevilo velmi omamně a Anežka se pod efekty libé vůně zlehka svezla k zemi. Po pár minutách... více

Autor: Vojtěch Veselý   |   Sekce: PRODUKTY

(17.10.2009)

Švestková povidla

Švestková povidla
Pár slivoňí a vida, kolik metráků ovoce z nich padá. Švestkám ze stromů pomáháme tím, že třeseme větvemi, aby spadaného ovoce bylo na zemi víc najednou a dalo se jednorázově sesbírat. Lavóry plné modrého materiálu pak přenášíme do zpracovny, abychom se švestkami mohli dále pracovat. Povidla umíme s doslazované nebo i úplně bez cukru, umíme kompoty s peckami i bez a sušíme, aby bylo co dávat do musli. více

Autor: Vojtěch Veselý   |   Sekce: PRODUKTY

(13.10.2009)

Mošt - šťáva lisovaná z jablek a hrušek

Mošt - šťáva lisovaná z jablek a hrušek
Konečně se podařilo zajistit udržitelnou trvanlivost lahodného ovocného moku. Zprovoznili jsme pastér, který ničí vše zhoubné a nechává to pozitivní. Zpasterizovaný mošt pak stočíme do skleněných lahví od sirupu nebo minerálky, uzavřeme korunkovým uzávěrem a olepíme etiketou, až vznikne tvar viditelný na ilustračním obrázku. Naše smíšené sady jeden rok urodí více jablek, další rok vedou hrušky. Tato nestálost zaručuje, že máme stále co nabídnout, málokdy bylo obojího hodně nebo obojího nic. Sudé roky mají mošty ostřejší říz, jsou čirejší, nelepí tolik a obsahují málo sedliny. Liché roky můžete na jazyku převalovat krémovitou sladší a jakoby ulepenou chuť hrušek. V obou případech se tyto charakteristiky doplňují. více

Autor: Vojtěch Veselý   |   Sekce: PRODUKTY

(9.10.2009)

Podzimní produkce 2009

Podzimní produkce 2009
Topíme se ve švestkách, tak je různými tepelnými úpravami konzervujeme a skleničkujeme. Pastér jede na plnou topnou patronu, takže po zalahvování jablečno hrušková šťáva dlouho vydrží. Med je čerstvě rozehřátý a zkrystalizuje až za čas, není ho mnoho a brzy nebude vůbec. Pálenka je zatím jen z loňska, ale máme naloženo na letošní jednodruhové. Měsíčková mast a rajčatové purré jsou novinky. Z jehňat máme maso a vydělané kožešinky, ty si zaslouží vlastní článek, bude. více

Autor: Vojtěch Veselý   |   Sekce: PRODUKTY

(3.6.2009)

pálenka

pálenka
Během ekonomické krize se jako perspektivní obory jeví zábavní průmysl, právní služby a vše, co se točí kolem konzumace alkoholu. Tak jsem na to zvědavý, vyzkouším to... více

Autor: Vojtěch Veselý   |   Sekce: PRODUKTY


Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2019

biostatek - Zámecká 20, 364 55 Valeč - vojtech@biostatek.cz