Tradiční příprava kukuřice, komunitní život a semenaření

16.1.2012

Tradiční příprava kukuřice, komunitní život a semenaření„Aby se semínko rozmnožilo, musí nejdříve umřít v půdě a poté z něj vyroste rostlina, která přinese mnohem více semen, a rozšíří se po celé Zemi.“ Přátelé, rádi Vás přivítáme na dalším setkání s komunitou 12 kmenů. Zváni jsou všichni se zájmem o kukuřici a o žití pospolu ve společenství lidí, kteří se učí žít v jednotě a opravdovém přátelství.

Ve Valči (okr. KV) od pátečního večera 24.února do nedělního poledne 26.února.

Co má kukuřice společného s komunitou? Je to plodina jako stvořená pro ruční pěstování. Při sázení, obdělávání, sklizni, loupání a mletí se můžou zapojit staří i mladí. Široké řady a ztepilé rostliny se snesou i s batolaty. Rostlina kukuřice a její plody nabízejí širokou škálu využití, nejen jako potravina: výrobky z šustí a vřeten, zdobení barevnými zrny, palivo...

Po třech letech, co jsme rozmnožovali odolné odrůdy kukuřice, nás čeká vyvrcholení. Společně pronikneme do tradičního zpracování kukuřičného zrna na velmi výživné placky TORTILLAS, knedlíčky TAMALES a nápoj zvaný ATOLE. Kukuřice vydá všechnu svou sílu pouze poté, co projde procesem NIXTAMALIZACE (nixtamal – název z jazyka původních obyvatel Střední Ameriky). Při tomto zpracování se kukuřice vaří s vápnem, čímž se zrno mineralizuje a uvolňuje výživné látky, které by jinak tělo nemohlo vstřebat. Tak se z kukuřice stává plnohodnotná potravina, vhodná pro každodenní stravování. Španělští dobyvatelé zavedli kukuřici na mnoha místech ve světě, ale nepovažovali za nutné zavést i správnou techniku zpracování. Všechny národy, které přijaly kukuřici bez znalosti, jak ji připravit, po čase začaly trpět vážnými chorobami z nedostatečné výživy.
Program:

  • Zpracování kukuřice dle mexické a severoamerické tradice
  • Techniky loupání kukuřice
  • Příprava „NIXTAMAL“ – vaření, louhování, vymývání
  • Mletí namokro ručními mlýnky a tradičním mexickým roztíracím kamenem METATE
  • Lisování a pečení TORTILLAS
  • Příprava kukuřičných knedlíčků balených v listech – TAMALES
  • Míchání nápoje ATOLE  a výroba kukuřičného mléka
  • Kukuřičná kaše („poridž“)
  • Základ kukuřičných pokrmů z celého zrna POSOLE

Semenaření a zkušenosti s pěstováním:
    Vážní zájemci obdrží zdarma semena se závazkem poskytnout semínka v budoucnosti. Jedná se o jednu z nejodolnějších odrůd kukuřice zvanou „MALOVANÉ HORY“, která dozrává v září a roste i ve vyšších nadmořských výškách. Obsahuje velmi stravitelný měkký škrob a v barvách zrníček jsou ukryty antioxidanty (na rozdíl od žlutých odrůd). Varieta vychází z původní kukuřice nejsevernějších  domorodých obyvatel  severoamerických plání.
Společná družba a zpěv:
    Celý čas setkání a hlavně páteční a sobotní večer budeme věnovat našemu přátelství, hudbě a povídání o životě v komunitě. Jsou vůbec v dnešní době lidé schopni žit pospolu? Jde to „nežít sám pro sebe“? Je to možné mít opravdový mír se svými blízkými?


Kdy:   od  pátku 24.února, 18:00 do neděle 26.února, 12:00
Kde:  U našich přátel:  Vojta a Lenka Veselí, Valeč, ENVIROUČEBNA u Valečského zámku
Popis cesty na www.areaviva.cz, rychlý link na mapu, kde bod A je místo konání, B a C jsou možnosti parkování

Ubytování:

  • Ve vlastním spacáku s karimatkou v sále, kde probíhá seminář – příspěvek dobrovolný, rezervace netřeba, hrozí živý program dlouho donoci
  • Na Hamerském domku cca 2,5km od místa konání, doprava pravděpodobně zajištěna. Postele tam jsou, spacák si radši vezměte. Kč 100/noc/os.
  • Nad učebnou v pokojích – 150 Kč/lůžko a noc (včetně povlečení a sprchy) - kdo dřív, ten dřív... kapacity jsou nyní naplněny do poslední postele.
  • Více možností alternativního ubytování v okolí – kontaktujte Vojtu 775272678, vojtech@areaviva.cz

Přihlášky a info o programu, odrůdách a pěstování:
Aleš Heuler – tel.: 0049 908 12 90 64 92, wama@seznam.cz
Prosíme, nahlašte se předem – počet osob, přespání, ... – nejpozději do 12.února 2012.

Vemte s sebou:

  • Litinovou nebo jinou pánev s nepřipékavým povrchem (teflon, granit) – stačí jedna na skupinku
  • Kvalitní sýr (ovčí nebo kozí) – min. 20 dkg na kukuřičné CESADILLAS
  • Kysané zelí

!!! Psům, ani jiným ať už venkovním nebo domácím zvířatům se vstup do interiérů v místě konání nedovoluje !!!

Stravovat se budeme společně kukuřičnými produkty, které uvaříme. Prosíme, přineste jídlo, dle vlastního uvážení, na doplnění naší víkendové stravy.
Kdo má – kukuřičné listy (šustí) a nejhezčí palice kukuřice z Vašeho pěstování
Moc se na Vás všechny těšíme. Komu se nepodaří dostat se do Valče, může nás kdykoliv navštívit v komunitě Klosterzimmern u Norimberka.

Zdravíme Vás – Aleš s rodinou a všichni z Dvanácti kmenů.

A Lenka s Vojtou Veselí z Valče také.

Autor: Vojtěch Veselý   |   Sekce: AKCE   |   Tisk   |   Poslat článek známému


Související články


Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2017

biostatek - Zámecká 20, 364 55 Valeč - vojtech@biostatek.cz